A kezdet – Elindulás Magyarországról

2017.09.27. Előző este 11-kor fejeztük be a csomagolást. Reggel 10 óra felé szerettünk volna elindulni, amiből 13 óra lett. Az autót dugig  pakoltuk. Már mindannyian fáradtak, éhesek és nyűgösek voltunk. Csabi anyukája könnyek között köszönt el tőlünk. Ölelés, puszi, hosszas integetés. Csákvár felé vettük az irányt, de már a szári bekötőút felénél eszembe jutott, hogy a mi takarónk otthon maradt, csak a gyerekekét raktam be. Megfordulásra nem volt esély, mert az út nagyon keskeny. Félreálltunk, lekapcsoltuk az utánfutót és a kocsival visszamentem a takaróért, amíg Csabi ott maradt a lakókocsival. Takaró be, újabb könnyes búcsú.  Újra összekötöttük a járműveket és irány a csákvári Publo étterem. Megebédeltünk, a maradékot jó szokás szerint elcsomagoltattuk. Ez a kis dobozka  4 nap után elő is került az autóból, ekkorra már enyhén zöldes színben pompázott a tartalma.

15 órakor végre tényleg elindultunk úticélunk felé. Mi az az 5 óra csúszás, majd behozzuk menet közben.  3,5 tonnával és 3 gyerekkel a hegyi utakon ez nem annyira sikerült.

Szerencsére a kicsik, mire kiértünk a parkolóból aludtak. Gondoltam lesz pár óra csend és nyugalom, amíg sikerül rendezni gondolataimat. Kaptam 50 percet erre, utána jött az éhes –szomjas vagyok, pisilni-kakilni kell és a Mikor érünk oda? Ott vagyunk már? Most már ott vagyunk? egészen este 9-ig, amikor végre elértük Slavonski Brod-ot. Ez a 6 óra inkább 16-nak tűnt.

A Magyar-Horvát határon, Udvarnál, óriási kamionsór fogadott. A vége átért a következő településig. Szerencsére a személyautók külön sorban haladtak, de így is lassú volt. Közel egy órát várakoztunk, de az ellenőrzés csak pár percig tartott.

Indulás előtti este Csabi letöltött egy offline térképet a telefonra, amin Horvátország volt csak rajta. Elég felhasználóbarát volt, de ahogy közeledtünk a célhoz, egyre kisebb és kacskaringósabb mellékutakra vitt minket. Gondoltuk bekapcsoljuk a mobil netet és online térkép segítségével megyünk. Kb 2 órán keresztül próbáltam hálózatot találni, de nem sikerült. Az érdekes az volt, hogy az én kis „buta” pötyögős telefonom rögtön csatlakozott egy szolgáltatóhoz. Próbáltuk az én sim kártyámat átrakni az okos készülékbe, de rájöttünk hogy nem csak a telefonom buta de a sim kártyám is túl nagy. Másnap kiderült, hogy engedélyeztetni kellett volna a roomingolást az indulás előtt, hiszen Csabinak vadi új száma volt.

Kezdett sötétedni, mindenkinek pisilnia kellett és jó ideje nem láttunk benzinkutat az úton. Végre feltűnt egy a távolban. De jó! Talán itt megtudjuk kérdezni, hogy hogyan és hol tudunk autópálya matricát venni, mert az offline térkép szerint így kb 2 órát megtakarítanánk. Ahogy közeledtünk a kúthoz észrevettük, hogy nem üzemel. Amikor megálltunk és kiszálltunk már az is látszott, hogy amit lehetett már ki- és leszereltek gondos kezek. Minden üzemanyag töltőből kábelek lógtak ki, hiányzott az oldaluk. Az volt az érdekes, hogy az épület és az egész töltőállomás nagyon modern és újszerű volt és egy autó is állt a parkolóban. Mint amit magára hagytak egy katasztrófa után. Autópálya matricát nem sikerült venni és pisilni is csak a csupaüveg épület mögött tudtunk. Szerencsére nem volt nagy forgalom.

A neheze csak ezután következett. Az utolsó 2 óra végig szerpentínen vezett és végig emelkedett, ami nem annyira esett jól az autónak de bírta a megpróbáltatásokat. A tájból sajnos semmit nem láttunk, bár lehett jobb is, mert óriási szakadékok mellett haladtunk el és néha az út annyira kanyarodott, hogy láttuk a szerelvény végét mellettünk.

Tanulság: roomingolni kell, friss papír alapú térkép is legyen nálunk. Minél több dolgot cipelünk magunkal, annál lasabbak vagyunk és annál nehezebb az út megtétele. Ez a lelki cuccra is igaz.

by Hella

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: